El castell de Montgai

Inici / Visita Montgai / El castell de Montgai

El castell de Montgai

 

El castell de Montgai és un castell al nucli urbà del poble de Montgai, del municipi homònim de la Noguera, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, dins la màxima protecció del patrimoni català.

És un edifici situat a la cantonada entre la plaça del Castell i el carrer Reverend Bernola. Les restes dels castell formen part dels baixos de dues cases de la vila. Les sis primeres filades inferiors de la casa més a ponent podrien ser les originals del primer castell. Sembla que configuren la cara nord d’una torre que feia en aquest punt 5,20 m d'amplada. Avui només se’n conserven unes parets que formen part de cases particulars com a testimoni, i es desconeix com era el castell originalment.

Sembla que el seu origen és andalusí, de quan Montgai era una almúnia dins del territori de la madina Balagi (Balaguer) i del districte de la madina Larida (Lleida).

A mitjans del segle XI, Montgai i gran part de la vall del Sió va ser conquerida pels soldats cristians dels comptes d'Urgell i Barcelona.

El castell va ser destruït durant la Guerra dels Segadors (1640-1652). Llavors, el propietari del poble va decidir que els veïns podien apropiar-se'l i ampliar les cases aprofitant les restes de parets que quedaven.

 

Localització: a la cantonada entre la plaça del Castell i el carrer Reverend Bernola

 

Més informació: Catalunya Medieval

 

Telèfon: 628 48 86 53
Direcció: Carrer Domènec Cardenal, 2, 25616 Montgai, Lleida
Correu electrònic: locarreródemontgai@gmail.com

 

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai