El Lledoner

Inici / Visita Montgai / El Lledoner

El Lledoner

 

El Lledoner de Montgai és un arbre monumental, de grans dimensons, i és un dels símbols del paisatge urbà de Montgai.

Està situat al sud de Montgai, molt proper al nucli urbà, en el marge entre dos trossos de conreu, entre el carrer Josep Irla i el Camí de Castellserà.

Els lledoners (Celtis australis) són arbres de la família de les cannabàcies originaris del sud d'Europa, l'oest d'Àsia i el nord d'Àfrica. Poden viure entre 500 o 600 anys i en tota mena de sòls, i actualment són molt utilitzats com a arbre ornamental. Els lledoners creixen habitualment entre els 0 i els 1.000 metres d'altitud, i mai formen boscos. Són arbres caducifolis que poden arribar a fer 25 m d'alçada. Les seues flors no són gaire vistoses. Els seus fruits, anomenats lledons o llautons, són comestibles, dolços i tenen un gust agradable, semblant al dàtil; són carnosos, d'un centímetre de diàmetre, gairebé negres per fora i grocs per dins quan són madurs, amb un pinyol de la mida d'un gra de pebre.

A més de la utilització com a arbre ornamental, el lledoner s'ha utilitzat tradicionalment per fer eines agrícoles com forques, pales de ventar, mànecs, jous, etc. per la seua flexibilitat i durada; les seues branques han estat usades com a alimentació per al bestiar, i també se n'obtenia llenya i carbó, per això es troba freqüentment a prop de les masies. Té propietats medicinals com a astringent, lenitiu, antidiarreic i estomacal. Les arrels s'havien utilitzat per extreure colorant groc per tenyir la seda. Els lledons es poden menjar tal com són, però l'ús més freqüent és per fer melmelada.

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai