Net, la Fira del sabó i la cosmètica natural de Montgai

Inici / No et perdis... / Net, la Fira del sabó i la cosmètica natural de Montgai

Net, la Fira del sabó i la cosmètica natural de Montgai

 

Net, Fira del Sabó de Montgai, és una fira monogràfica d’artesania del sabó, acompanyada d’activitats com exposicions, demostracions, tallers, concerts, jocs, sorteig i espectacles de bombolles. Aquesta fira va començar a celebrar-se l’any 2008.

A mitjans del segle XIX a Montgai hi havia una indústria sabonera. Els morcaires eren aquells qui, en arribar el mes d’octubre, passaven pels pobles comprant les morques del que restava de la collita anterior, el sòl (la solada, en deien) de les gerres i tenalles i que calia treure per a poder-hi posar el nou de la collita.

També hi havia dones que es dedicaven a fer cendra de barrelles. Aquestes dones es deien les barrellaires i venien la cendra, la qual era molt bona per a fer lleixiu i sabó de morques. Cal recordar que abans la roba es rentava amb aigua bullint i cendra, i se’n deia fer bugada.

La Fira comença amb el tradicional repic de campanes a càrrec del Sr. Vicent Ribalta i seguidament es comença a elaborar el sabó. Durant tota la jornada hi ha tallers familiars, concerts i la Marxa Popular del Baix Sió.

Montgai disposa d’un Obrador d’Artesans Saboners de Catalunya, un laboratori de producció que reuneix més de 28 saboners del país. Es reuneixen per elaborar els seus productes amb marca pròpia en un entorn que compleix tots els requisits higiènics i sanitaris per poder vendre’ls posteriorment.

Dates: Abril

Lloc on es desenvolupa: Se celebra a la plaça Prat de la Riba, Montgai. L’obrador artesà de Montgai està ubicat en la planta baixa de l’antic consultori mèdic.

Dades d’interès: fires@montgai.cat

www.artesanssabonerscatalunya.blogspot.com.es/

https://obradorartesamontgai.cat/

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai