La Fassina i els seus trulls

Inici / Visita Montgai / La Fassina i els seus trulls

La Fassina i els seus trulls

 

La Fassina és una antiga fàbrica d'aiguardent de Montgai, activa durant el segle XVIII. Davant de l'edifici, a la plaça de la Fassina, es poden veure els trulls de ceràmica que en formaven part. On hi ha la plaça de la Fassina actualment, segles enrere hi havia part del Palau dels Marquesos de Camarasa.

L'aiguardent es fabricava primer bullint vi en olles d’aram tapades i després es destil·lava. Després de les diferents destil·lacions i d’aconseguir la graduació desitjada, l’aiguardent era embotat en pipes de roure destinades a l’exportació. Les fassines funcionaven mentre hi havia vi per cremar, i tendien a treballar durant l’hivern. Oferien jornals a unes quantes persones que podien així complementar el seu treball al camp. A la Fassina, no només hi arribava el vi per a cremar, sinó també feixines de llenya per a poder fer foc.

Al 1830 va començar la davallada econòmica del sector de l'aiguardent, que va quedar agreujat amb l’arribada de la fil·loxera a Catalunya, una plaga d’origen nord-americà que matava les vinyes europees. Aquest fet va fer que molts pagesos del país abandonessin els conreus de vinya per substituir-los per oliveres. Tot i això, a Montgai els trulls es van utilitzar com a magatzem de gra.

Durant part del segle XX, la Fassina es va reconvertir en un bar, mentre que els trulls van quedar colgats. Però pocs anys enrere, la fàbrica es va adaptar com a espai de reunió i centre de serveis de la gent gran de Montgai, es van fer visibles els trulls, i es va rehabilitar unes edificacions enrunades al nord de la Fassina com un nou espai d'actes socioculturals a l'aire lliure i parcialment porxat, anomenat el Pati de la Fassina. De l'estructura i les eines de l'antiga fàbrica d'aiguardent, en queda ben poc.

 

Horari: els trulls es poden veure tot l'any. L'interior de la Fassina només es pot veure amb reserva prèvia a l'Ajuntament de Montgai (973 34 00 05 o fires@montgai.cat)

Localització: a la plaça de la Fassina, a la cruïlla entre la plaça Prat de la Riba i l'avinguda Pare Mirats.

 

Ajuntament de Montgai - Pl. Prat de la Riba, 1, 25616 Montgai, Lleida - Tlf. 973 43 00 05 - protocol@montgai.cat | administracio@montgai.cat

© 2017 Ajuntament de Montgai